Ο ύπνος σε κρατάει στη ζωή!

Woman-sleeping-with-sleep-mask


Ο  ύπνος στη φιλοσοφία της ευζωίας και της ευεξίας και την επιστήμη της αντιγήρανσης αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο στην καλή υγεία του σύγχρονου Homo Sapiens. Και μάλιστα σε προτεραιότητα σε σχέση με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό. Σαν βιολογική διαδικασία, και μάλιστα αδιαπραγμάτευτη για την υγεία, διαφέρει από τις προηγούμενες διαδικασίες που είναι ενεργητικές -άρα ο καθένας μπορεί συνειδητά να επιλέξει τι πρέπει να κάνει-  επειδή είναι παθητική. Κι αυτό ίσως είναι το σημείο κλειδί. Διότι πρακτικά σημαίνει ότι ο ύπνος προκειμένου να συμβάλει στην καλή  υγεία, πρέπει να είναι  #επαρκής (7-9 ώρες για τους ενήλικες) και #ποιοτικός, δηλαδή όχι αποσπασματικός και διακοπτόμενος!

Πως διασφαλίζεται αυτό; Οι πρακτικές συμβουλές είναι πολλές, αλλά επειδή μάλλον αν αρχίσω θα σε κρατήσω... ξάγρυπνη/ο, θα αναφέρω τις πιο  βασικές:

Το σιωπητήριο πρέπει λίγο πολύ να σημαίνει την ίδια ώρα.

Προτίμηση σε περισσότερο κρύο παρά ζεστό περιβάλλον.

Αποχή από κινητά και υπολογιστές τουλάχιστον 2 ώρες πριν.

Τελευταίο γεύμα 3 ώρες πριν και γενικότερα μέριμνα για κατανάλωση τροφών που  ενισχύουν τη μελατονίνη (ορμόνη που ενεργοποιείται στο σώμα με το σκοτάδι).

Απόλυτος συσκοτισμός του υπνοδωματίου. Καθώς ακόμα και η επιδερμίδα επηρεάζει τον κιρκαδικό σου ρυθμό, πρακτικά την αυξομείωση των εκκρίσεων των ορμονών που επιδρούν σε μία σειρά από λειτουργίες του σώματός που σε κρατούν υγιή και νέα/ο.

Πέρα ωστόσο από τη νεότητα, όσο κοιμάσαι να θυμάσαι ότι

Ο οργανισμός σου ξοδεύει ενέργεια και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού σου βάρους περισσότερο και από την άσκηση!

Αναβαθμίζεται το λογισμικό του εγκεφάλου σου και βελτιώνεται η απομνημόνευση και η μάθηση! 

Ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη είναι σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την μελατονίνη, την ορμόνη που αποτελεί την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώση ασπίδα του οργανισμού σου, που κυριαρχεί!

Επαναλαμβάνω όλα αυτά με ύπνο επαρκή και ποιοτικό. Στο εξής, λοιπόν, μη θεωρείς τον ύπνο χάσιμο χρόνου και μην τον απαξιώνεις γιατί είναι σα να σαμποτάρεις τη μακροζωία σου!

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Face yoga taping
Face oils, the trend

FACE YOGA SPECIALIST - Alexandra Vekiari - © 2019 All Rights Reserved

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου.