Θάθελα πολύ να ανοίξουμε μαζί ένα καινούριο… κεφάλαιο.
Το ηλιακό μας κεφάλαιο.
Δηλαδή, τη συνολική ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που μπορεί να δεχτεί το δέρμα μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής, χωρίς κίνδυνο για την υγεία και την εμφάνισή του. Αυτό το κεφάλαιο προσδιορίζεται από τον φωτότυπό μας, με άλλα λόγια το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών μας.
Το ηλιακό μας κεφάλαιο, λοιπόν, δυστυχώς δεν είναι ανεξάντλητο. Κάθε έκθεσή μας στον ήλιο το μειώνει σταδιακά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο πολύ εκτιθέμεθα στον ήλιο τόσο λιγοστεύει. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν ανήκω σε αυτές που δαιμονοποιούν τον ήλιο. Αν και πρέπει να επισημάνω ότι για την παραγωγή της πολύτιμης βιταμίνης D φτάνει μόνο έκθεση 20-30 λεπτών την ημέρα. Οπότε, απλώς, στην υπόλοιπη καθημερινότητα μας πρέπει να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.
Αυτή η γνώση σε συνδυασμό με μερικές απλουστευμένες πληροφορίες για τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας βοηθάει λίγο στο να επιλέξουμε και το κατάλληλο αντηλιακό, ώστε η επιπλέον καλοκαιρινή έκθεσή μας στον ήλιο να παραμείνει απολαυστική. Και δεν ξέρω για εσάς, αλλά η επιλογή αντηλιακού με έχει "δυσκολέψει" τα τελευταία χρόνια, καθώς τα αντηλιακά προϊόντα είναι πλέον multitasking. Δεν προσφέρουν, δηλαδή, απλώς προστασία από τον ήλιο σε διάφορα επίπεδα, αλλά παράλληλα διαθέτουν και άλλες ιδιότητες, ενυδατικές, αντιγηραντικές, καλυπτικές αλλά και ενεργοποίησης της μελανίνης.
Τι άλλο, λοιπόν, πρέπει να ξέρω ώστε πάνοπλη να επιλέξω αντηλιακό;
-Τη διαφορά δράσης των υπεριωδών ακτίνων UV(A) και UV(B) στο δέρμα μου:
Οι UVA, παρούσες ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά, αντιστοιχούν στο 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και τη δέρμα φτάνοντας στη βαθύτερη στοιβάδα του και προκαλούν φωτογήρανση, δυσανεξία στον ήλιο, μελαγχρωματικές διαταραχές και καρκίνο του δέρματος.
Οι UVB αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν πολύ υψηλή ενέργεια, εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί, ωστόσο, μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Ευθύνονται για το μαύρισμα, αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και καρκίνο του δέρματος.
-Τη δράση των χημικών και φυσικών φίλτρων:
Τα χημικά κάνουν sunblock (σταματούν) ενώ τα φυσικά sunscreen (αντανακλούν) και τα περισσότερα σύγχρονα αντηλιακά συνδυάζουν και τα δύο.
-Τι επηρεάζει πρακτικά το SPF (Sun Protection Factor):
Το χρόνο παραμονής μου στον ήλιο (20, 30 ή 50 λεπτά, αντίστοιχα).
Να θυμάστε πάντα ότι το αντηλιακό δεν εμποδίζει το μαύρισμα. Απλώς το καθυστερεί.
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.